Endoparazitární infekce ovcí a koz v různých podmínkách chovu - Uhlířová, Barbora Isatou (Jihočeská univerzita, 2013)
Vzorky trusu pro parazitologické vyšetření byly odebírány v letech 2011 a 2012 na farmách v jižních Čechách ve třech chovech ovcí (chov konvenční, ekologický a chov v přechodném období na ekologické zemědělství) a dvou chovech koz (chov konvenční a ekologický). Celkem bylo vyšetřeno 400 vzorků čtyřmi parazitologickými metodami (metoda barvení oocyst kryptosporidií, larvoskopie, flotační metoda dle Sheathera a sedimentace pomocí metody MIFC). Bylo nalezeno 14 různých parazitů. V chovech byly nejčastěji diagnostikovány kokcidie rodu Eimeria. Bylo zjištěno, že kozy byly 1,8× častěji infikovány parazity než ovce (x2 = 6,274; d. f. = 1; p = 0, 00576; OR = 1,82). Zvířata do 6 měsíců věku byla 3× častěji infikována eimeriemi než starší jedinci (x2 = 17,174; d. f. = 1; p = 0,00003; OR = 3,16). Kozy v zimním období byly 11× častěji zatíženy parazitární infekcí než ovce (x2 = 5,8174; d. f. = 1; p = 0,0050; OR = 10,78). Kozy byly 2× častěji infikovány plicními nematody než ovce (x2 = 8,407; d. f. = 1; p = 0,0019; OR = 1,99). Statisticky významný rozdíl v zatížení parazitárními infekcemi mezi konvenčně a ekologicky chovanými zvířaty nebyl prokázán (x2 = 0,0145; d. f. = 1; p = 0,452; OR = 1,05).
Endoparasite infections in sheep and goats in diverse farming systems
Keywords: ovce; kozy; Protozoa; Nematoda; prevalence; sheep; goats; Protozoa; Nematoda; prevalence