Uplatnění nových přístupů ve výživě porostů brambor - Růžička, Jan (Jihočeská univerzita, 2023)
Hlavním cílem bakalářské práce bylo vypracovat literární přehled v oblasti hnojení a výživy rostliny bramboru a shromáždit a utřídit informace o nových přístupech používaných v pěstování brambor. V práci jsou popsány způsoby hnojení a výživy organickými hnojivy, anorganickými hnojivy (včetně základních prvků) a jejich vliv na růst a kvalitu brambor. Dále uvádím možnosti využití mikrobiálních a biochemických přístupů ke zlepšení výživy brambor a jejich výhody či nevýhody. Práce také prezentuje možnosti zlepšení využití hnojiv a minimalizaci negativních dopadů na životní prostředí s využitím nových technologií a inovativních postupů. Závěrem jsou uvedeny tři příklady z praxe u zemědělských podniků, které se zabývají pěstováním brambor.
Applying new approaches in potato crop nutrition
Keywords: výživa rostlin; hnojení; brambory; organická hnojiva; anorganická hnojiva; mikrobiální přístupy; biochemické přístupy; životní prostředí; nové technologie; inovativní postupy; plant nutrition; fertilization; potatoes; organic fertilizers; inorganic fertilizers; microbial approaches; biochemical approaches; environment; new technologies; innovative approaches