Faktory působící na produkci slepičích konzumních vajec - Keclíková, Magda (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce je zaměřena na zpracování informací, které se týkají faktorů, které ovlivňují produkci a kvalitu konzumních vajec. Nejprve bylo popsáno složení a skladba vajec. Následně byla charakterizována snáška slepic a s ní související vnitřní a vnější vlivy působící na snášku vajec. Do vnitřních vlivů byla zařazena plemena slepic, užitkové typy a užitkoví hybridi nosného užitkového typu, dále věk a živá hmotnost slepic. Mezi vnějšími vlivy jsou uvedeny výživa slepic, zdraví slepic a dále mikroklimatické podmínky, kde je charakterizováno světlo, teplota, relativní vlhkost a ventilace. Dále byla věnována pozornost odchovu kuřic a následně chovu nosnic, kde jsou charakterizované jednotlivé systémy ustájení. Závěrem je uvedena ekonomika produkce konzumních vajec.
Factors influencing production and quality of consumable eggs
Keywords: slepice; snáška; technologie chovu; laying hen; laying; breeding technology