Informovanost seniorů o rizikových faktorech hypertenze - Holomelová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2023)
Úvod: Tato bakalářská práce se zaměřuje na informovanost seniorů o rizikových faktorech hypertenze. Hypertenze je jedno z nejčastějších onemocnění současné doby. Především u seniorů je důležité věnovat pozornost vysokému krevnímu tlaku, protože s věkem se zvyšuje riziko jeho výskytu. Informovanost seniorů o rizikových faktorech hypertenze je proto velmi důležitá pro udržení jejich zdraví a kvality života. Cíl: Cílem práce bylo zmapovat jaká je informovanost seniorů o rizikových faktorech hypertenze a zmapovat zda senioři dodržují správnou životosprávu. Metodika: Výzkumná část byla realizována na základě kvantitativního výzkumu s využitím techniky dotazníku. Výzkumný soubor tvořily osoby starší 65 let. Výzkum probíhal od března 2023 do dubna 2023 v Nemocnici v Českých Budějovicích na oddělení následné péče. Bylo rozdáno 80 dotazníků osobám starších 65 let, z toho byla návratnost dotazníků 67. Dotazník obsahoval otázku týkající se pohlaví respondentů, protože stanovené hypotézy se zaměřují na vliv pohlaví na výsledky studie. Výsledky: Z výsledků hodnocení vyplývá, že větší podíl žen měl lepší znalosti o rizikových faktorech hypertenze, avšak rozdíl ve srovnání s muži nebyl statisticky významný (p = 10,2 %). Dále bylo zjištěno, že rozdíl mezi muži a ženami v dodržování správné životosprávy opět nebyl statisticky významný (p = 68,4 %). Bylo zjištěno, že pohlaví respondentů nemělo výrazný vliv na jejich informovanost a dodržování správné životosprávy. Závěr: Na základě získaných výsledků byly vytvořeny grafy podrobně ilustrující vyhodnocení odpovědí respondentů. Tato práce může veřejnosti nabídnout studijní materiál týkající se této problematiky.
Awareness of seniors about risk factors for hypertension
Keywords: Hypertenze; rizikové faktory; zdravý životní styl; informovanost; senior; Hypertension; risk factors; healthy lifestyle; awareness; senior