Pedagogická práce s hudebně velmi nadanými dětmi - Vaščilková, Petra (Jihočeská univerzita, 2018)
Ve své diplomové práci jsem se zaměřila na nadprůměrně hudebně nadané děti. Prostřednictvím rozhovorů s mimořádně nadanými dětmi se pokouším nahlédnout do jejich osobního života. Cílem je zjistit, do jaké míry jsou díky svému nadání znevýhodněni oproti průměrně nadaným žákům. Práce je rozdělená na teoretickou část, ve které se zabývám definicemi hudebního nadání, druhy hudebního nadání, hudebně nadanými dětmi a jejich možnostmi vzdělávání či způsoby práce s nadaným žákem. Pro praktickou část jsem zvolila rozhovory s nadanými dětmi, případně s jejich rodiči a učiteli. Předmětem mého zájmu byli převážně žáci, pro něž je jejich výjimečný talent zčásti darem, ale zároveň i břemenem, díky kterému se v osobním životě musí potýkat s náročnými situacemi.
Pedagogical work with musically highly talented children
Keywords: Hudební nadání; projevy nadání; práce s nadaným žákem; Musical talent; manifestations of talent; work with a gifted pupil