Nedostatky v mluveném i v psaném projevu žáků vyšších ročníků ZŠ - Chrobák, Josef (Jihočeská univerzita, 2012)
V této práci jsem se pokusil zprostředkovat bližší pohled na sociální sítě, elektronickou komunikaci a způsob, jakým ovlivňují mluvený a psaný projev žáků. Moderní komunikace obecně je také v této práci zmíněna. Pokusil jsem se najít a zaměřit se na konkrétní stránky elektronické komunikace, obzvláště prvky internetového slangu, jakými jsou chatovací zkratky, emotikony a také stránku stylistickou. Porovnal jsem nashromážděné informace s jazykem žáků a prokázal vliv ze strany moderních způsobů komunikace. V části výzkumu žáci vyplnili dotazník a rozeběhla se další část výzkumu mluveného a psaného projevu. Zformulováno bylo několik hypotéz, které se podařilo prokázat, několik z nich se ale zcela prokázat nepodařilo. Byl vytvořen závěr popisující současnou situaci s tvrzením, že jak mluvený, tak psaný projev je ovlivňován moderním způsobem komunikace.
Inadequacies in spoken and written speech of elementary school pupils in 8th-9th form
Keywords: mluvený a psaný projev žáků; chatovací zkratky; emotikony; the spoken and written speech; chat abbreviations; emoticons