Mobilní mapování pomocí GPS, zpracování dat a jejich vizualizace v aplikaci OziExplorer - Lorencová, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této práce je sběr geografických dat pomocí kapesního počítače a GPS přijímače, jejich zpracování a vizualizace v programu OziExplorer. Mezi dílčí cíle patří popis postupu jednotlivých fází mobilního mapování od sběru dat po jejich vizualizaci v tomto programu. Mapování probíhalo v lokalitě CHKO Šumava v oblasti národní přírodní rezervace Boubínský prales. Samotnému mapování předcházelo studium teoretických znalostí GPS systému, kapesního počítače, programu OziExplorer, jejich praktické využití a zvládnutí základních funkcí všech programů z programového balíčku OziExplorer. Dále navazovala konfigurace použitých přístrojů a příprava dat pro mapování. Důležitou částí přípravy dat byla kalibrace naskenovaných map, kterou bylo nutné provést velice pečlivě, jinak další měření nemohla probíhat korektně. Sběr dat byl proveden kapesním počítačem ASUS A639 s operačním systémem Windows Mobile 5.0 CZ, který má integrovanou GPS anténu, pomocí programu OziExplorerCE pro PDA verzi. Data získaná z terénního měření v lokalitě NPR Boubínský prales, kde měřenou trasou byla naučná stezka Boubínský prales, byla zpracována v programu OziExplorer pro PC. Zde bylo provedeno několik úprav a výsledná trasa se zaměřenými body byla převedena do 3D modelu pomocí programu OziExplorer3D. Výsledkem práce je popis postupu jednotlivých fází mobilního mapování od přípravy a sběru dat po jejich vizualizaci v programu OziExplorer a 3D model reliéfu NPR Boubínský prales.
Mobile mapping via GPS, the data processing and visual processing in the OziExplorer programme.
Keywords: OziExplorer; GPS; PDA; kalibrace; mapování; OziExplorer; GPS; PDA; calibration; mapping