Příjmení v obci Sudovo Hlavno - Sedláčková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2013)
Téma této diplomové práce navazuje na bakalářskou práci, v níž autorka analyzovala běžnou mluvu v obci Sudovo Hlavno, okres Praha ? východ, Středočeský kraj. Tato práce se soustřeďuje na onomastiku výše uvedené obce. Předmětem analýzy jsou antroponyma, konkrétně příjmení a přezdívky v obci. Materiál je získán soupisem příjmení v obci, exploračními metodami za pomoci dotazníku a rozhovorů jsou zjištěny přezdívky a jména lidí po chalupě. Rozbor a klasifikace antroponymického materiálu jsou provedeny na základě studia odborné literatury a s využitím tradičních klasifikačních postupů. Cílem této diplomové práce je vytvoření přehledu o typech příjmení a přezdívek, případně zachycení mizejících jmen po chalupě, tedy přispět k onomastice obce Sudovo Hlavno.
Family names in the village of Sudovo Hlavno
Keywords: běžná mluva; Sudovo Hlavno; Středočeský kraj; onomastika; příjmení; přezdívka; common language; Sudovo Hlavno; Middleczech region; onomastics; family name; nickname