Canisterapie v České republice s ohledem na odbornou průpravu a kynologickou erudici terapeuta - Sudová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2008)
S využitím kvantitativního deskriptivního průzkumu jsem se pokusila zmapovat aktuální stav na poli canisrehabilitace v České republice s důrazem na odbornou průpravu a kynologickou erudici terapeuta/psovoda. V teoretické části poukazuji na to, že situace v oblasti léčebného využití zvířat je v součastnosti velmi nejasná a apeluji na přesnější využívání terminologie. Zdůrazňuji důležitost vlivu jednotlivých teorií osobnosti na osobu terapeuta/psovoda a na nutnost prohlubování teoretických znalostí v oblasti, ve které konkrétní psovod se svým psem působí na klienty, pacienty či uživatele služeb. Zamýšlím se také nad otázkou, jak důležitá je odbornost člověka zabývajícího se canisrehabilitací coby psovoda. Dále zkoumám, jaké jsou jeho znalosti etologie a praktické zkušenosti, jejich rozsah a hloubka v oblasti výcviku psů.
Animal Assisted Therapy in the Czech Republic in Relation to Professional Background and Dog-Handling Skills of the Therapists
Keywords: Canisrehabilitace; Canisterapie; Zoorehabilitace; Animal-Assisted Therapy; Animal-Assisted Activities; Osobnost terapeuta; Kynologická erudice; Animal-Assisted Therapy; Animal-Assisted Activities; Animal-Assisted Interventions; Human-animal positive interactions; Handler's/Therapist's personality; Personality Theories; Dog Handling Skills