Přemysl Pitter - Život pro druhé Eticko-sociální aspekty dějinné profilace života a díla - Kocmichová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce pojednává o životě a díle Přemysla Pittra, významného českého křesťanského humanisty, představitele sociálního učení, pedagogiky a publicistiky v období 20. - 70. let dvacátého století. Úvodní kapitoly jsou věnovány dětství a mládí osobnosti, zejména jeho osobní reflexi z prožitých útrap na frontě 1. světové války, jež ovlivnila jeho budoucí životní orientaci a praktickou činnost. Další části dokumentu charakterizují Pittrovy životní osudy a sociální práci pro druhé - chudé, utiskované, potřebné - v kontextu prostředí radikálních společenských a politických změn minulého století. Následuje poněkud obsáhlejší text týkající se historie boje za záchranu dětí z koncentračních a internačních táborů po druhé světové válce, tj. v letech 1945 - 1947. Poslední oddíly líčí život a působení Přemysla Pittra po odchodu do emigrace v roce 1951, kdy byl Světovou radou církví pověřen výkonem pastorální a sociální služby v táboře pro uprchlíky Valka u Norimberka v Německu až do jeho zrušení v roce 1962. Závěrečné kapitoly pak popisují pobyt a tvořivou Pittrovu činnost ve švýcarském exilu v 60. a 70. letech. Práce je doplněna stručným přehledem obsahu archivního materiálu Archivu Přemysla Pittra a Olgy Fierzové v PMJAK v Praze.
Přemysl Pitter - The Life for Others. Ethical-social Aspects of Historical Profiling his Life and Work
Keywords: Přemysl Pitter; Milíčův dům; útulek; dětská ozdravovna; sociální péče; záchranná akce; tolerance; humanita; solidarita; demokracie; smíření; soucítění; bezpráví; lidský přístup; křesťanská láska; etické principy; etické dilema; pacifismus; poslání; exil; pedagogická; sociální a publicistická činnost.Přemysl Pitter; Milíčův dům; útulek; dětská ozdravovna; sociální péče; záchranná akce; tolerance; humanita; solidarita; demokracie; smíření; soucítění; bezpráví; lidský přístup; křesťanská láska; etické principy; etické dilema; pacifismus; poslání; exil; pedagogická; sociální a publicistická činnost.; Přemysl Pitter; Milíč{\crq}s house; shelter; children{\crq}s sanatorium; social welfare; rescue operation; toleration; humanity; solidarity; demokration; reconciliation; condolence; injustice; human admittance; christian love; ethical principles; ethical dilemma; pacifism; commission; exil; educational; social and publicistical activity.