"Unser Weg hat erst begonnen!" Politický vzestup Sebastiana Kurze a profilace Rakouské lidové strany pod jeho vedením - Hotový, Jakub (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá politickým vzestupem Sebastiana Kurze a jeho vlivem na Rakouskou lidovou stranu, v jejímž čele stanul v květnu roku 2017. Cílem práce je zejména zanalyzovat faktory, které vedly ke Kurzovu strmému kariérnímu růstu a následným volebním úspěchům lidovců. Úvodní kapitola se bude věnovat politickému vývoji současného předsedy ÖVP, přiblíženy zde budou jeho počiny ve funkci státního tajemníka pro integraci a spolkového ministra zahraničí. Následná změna na předsednickém postu ÖVP způsobila bezprecedentní změnu voličských preferencí, z níž lidovci profitovali vítězstvími ve volbách do Národní rady v letech 2017 a 2019. Zmíněné parlamentní volby budou podrobeny analýze s ohledem na volební kampaň ÖVP a úlohu jejího volebního lídra. V závěrečné části se zaměřím na oba následné vládní kabinety pod Kurzovým vedením a na otázku, do jaké míry se strana identifikuje se svým předsedou či jak se koaliční spolupráce lidovců se dvěma ideologicky odlišnými subjekty podepsala na profilaci ÖVP.
"Unser Weg hat erst begonnen!" The political rise of Sebastian Kurz and political profiling of Austrian People's Party under his leadership
Keywords: Sebastian Kurz; Rakouská lidová strana; parlamentní volby; Národní rada; rakouský politický systém; Sebastian Kurz; Austrian People's Party; Parliamentary Elections; National Council; Political System in Austria