Projevované city v rodinách žáků 2. stupně ZŠ - Michálková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce zachytila problematiku citových projevů v rodině u žáků druhého stupně ZŠ. A to jednak z pohledu odborné literatury, jednak na základě provedeného zkoumání u dospívajících žáků čtyř ročníků. Skládá se z části teoretické a praktické. Teoretická část popisuje rodinu, její funkce, porovnává citové vztahy v rodině úplné a neúplné, upozorňuje na možné emoční projevy mezi členy rodiny a vliv rodičů na emoční vývoj dítěte. Praktická část přináší ověření původně formulovaných předpokladů o citových projevech v rodině. Přes všechny negativní pohledy na projevy citů rodině se ukázalo, že mezi rodiči a dětmi fungují dobré citové vztahy i v období dospívání, že však projevy citů jsou patrnější u dívek než chlapců, že matka je v rodině aktivnější z hlediska projevovaných citů a patrně více nežli otec přispívá i k rozvíjení citovosti, ale i emoční inteligence dětí. Citové projevy mezi rodiči jsou však pro dítě nutným předpokladem pro jejich odpovídající emoční vývoj a zvládání emocí vůbec. Proto by rodiče měli vyjadřovat své emoce, pracovat s nimi. Pomoci jim může i škola. Každý učitel by měl mít jasnou představu o tom, že projevované chování nemusí korespondovat s vnitřními citovými prožitky žáků.
The feelings revealed in the families of comprehensive school pupils