Metodika výuky vlastivědy místního regionu na příkladu folklórních oblastí České republiky - Kohoutová, Dana (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce se zabývá problematikou výuky místního regionu (místa, kde žáci bydlí a/nebo navštěvují školu) v předmětu vlastivěda na I. stupni základních škol. V první části diplomové práce je vybráno pět výrazných folklorních regionů Česka, Haná, Chodsko, Krkonoše a Podkrkonoší, Prácheňsko, Valašsko, které jsou popsány, je charakterizováno jejich vymezení, jejich přírodní a kulturní zajímavosti, architektura, kroje, nářečí, literatura, tanec, hudba, zvyky a tradice, gastronomie, osobnosti, muzea a skanzeny, soubory a sdružení, festivaly. Z těchto informací vychází didaktická část práce, která představuje učební texty a pracovní listy k výuce vlastivědy na I. stupni ZŠ. Pro každý region je vytvořen učební text, pracovní list a metodické poznámky pro vyučující.
The methodology of teaching the homeland study of a local region demonstrated on the example of folklore areas in the Czech republic.