Pohledávky z právního, účetního a daňového pohledu v podmínkách ČR - Kurešová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce přináší souhrn poznatků nutných pro zavedení metodického postupu pro zacházení s pohledávkami. Je zaměřena právě na jevy, které bylo nutno posuzovat při praktickém hodnocení pohledávek v konkrétní výrobní firmě LD INVEST a.s.. Z tohoto pohledu může tato práce sloužit pracovníkům nejen této firmy jako jedna z pomůcek při vytváření analytické evidence k jednotlivým výsledkovým účtům i z hlediska daňového. Přístup k pohledávkám firmy od 1.1.2008 je v této práci doporučen formou návrhu Vnitropodnikové směrnice, která rekapituluje aktuální znění základních pojmů a stanovuje zásady pro tvorbu a používání opravných položek. Hlavním měřitelným ekonomickým přínosem této práce je návrh optimalizace daňového základu pro rok 2007.
Receivables with respect to legal, accounting and tax aspects under the conditions of the Czech Republic
Keywords: Pohledávky; účetnictví; daňový pohled; analytická evidence; vnitropodniková směrnice; opravné položky; optimalizace daňového základu; Receivables; accounting; tax aspect; analytic accounts; In-company Regulation; adjusting entries; optimization of the tax base