Dvojí svět pohádek Jana Drdy a Jana Wericha - Hojková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této práce je komparace pohádkových souborů České pohádky Jana Drdy a Fimfárum z tvorby Jana Wericha. V první části je popsán obecný vývoj pohádky, charakteristika tradiční lidové pohádky a pohádky autorské. Následně se práce zaměřuje na pohádku kouzelnou, která má nejblíže k tradiční folklorní pohádce. Je kladen důraz zejména na jednotlivé atributy lidové pohádky (neurčitost místa a času, kouzelné formule, magická čísla apod.), které vytváří teoretický základ pro vlastní porovnání obou pohádkových knih. Vlastní komparaci výše zmíněných knih se poté věnuje závěrečná kapitola, v níž je podrobně popsáno, jakým způsobem oba autoři zacházeli s prvky lidové pohádky, popřípadě jak je modifikovali a obohacovali.
Two worlds of fairy tales by Jan Drda and Jan Werich
Keywords: Jan Drda; Jan Werich; České pohády; Fimfárum; Pohádka; Kouzelná pohádka; lidová slovesnost; pohádkové motivy; Jan Drda; Jan Werich; České pohádky; Fimfárum; Fairy tale; Magic fairy tale; folk literature; fairy-tale motive