Informovanost veřejnosti o drogové problematice v okrese České Budějovice - Kozlová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
ABSTRACT Drogy jsou všude kolem nás, staly se součástí našich životů. Jde o celosvětový problém, který je těžko řešitelný. Drogy posuzujeme z hlediska tolerance či netolerance společnosti a podle míry rizik spojených s jejich užíváním. Užívání drog je závažným problémem. Je velice důležité znát postoje, které má veřejnost k této problematice. Doposud bylo zjištěno mnoho důvodů užívání drog společností a také proč se někteří uživatelé stanou na nich závislí. Nepravděpodobné je, že by užití drog nebo drogovou závislost způsoboval konkrétní společný faktor. Záleží na osobnostních vlastnostech jedince, na působení okolí a konkrétních účincích drogy. Drogová problematika mě velice zaujala, a proto jsem si vybrala jako téma diplomové práce Informovanost veřejnosti o drogové problematice v okrese České Budějovice. Zajímalo mě, jaké znalosti má veřejnost o drogách v okrese, kde mám vlastní bydliště. Jaké názory mají lidé v tomto směru, zda si myslí, že drogy ovlivňují sociální postavení jedince ve společnosti, zda se zvyšuje kriminalita a zda vědí jaké organizace se zabývají touto problematikou v okrese Č. B., ale samozřejmě také, s jakými drogami se mohou kdekoliv setkat. Cílem diplomové práce bylo zjistit informovanost veřejnosti o drogové problematice v okrese České Budějovice. Cíl práce byl splněn. Bylo zjištěno, že 53 % respondentů bylo informováno o drogové problematice a 47 % respondentů nebylo informováno. Pro výzkum byla stanovena hypotéza, že veřejnost nemá přehled o organizacích, které poskytují pomoc v oblasti drogové problematiky a nebyla potvrzena, protože 51 % respondentů je o organizacích informována a 49 % informována není. Hypotéza, že veřejnost není schopna vymezit legální a ilegální drogy nebyla potvrzena, protože v obou případech je veřejnost informována dostatečně. Hypotézy, že podle veřejnosti užívání drog zvyšuje kriminalitu ve společnosti a že drogy mění sociální postavení jedince, potvrdila značná část oslovených respondentů okresu České Budějovice. Podle 99 % respondentů se kriminalita ve společnosti zvyšuje vlivem drog a podle 95 % respondentů se mění sociální postavení jedince ve společnosti. Z provedeného výzkumu vyplynulo, že veřejnost v okrese České Budějovice je spíše informována o drogové problematice, přestože byl rozdíl mezi informovaností a neinformovaností minimální. Diplomovou práci bych ráda poskytla jako informační zdroj pro širokou veřejnost (formou brožur, publikací na internetu, či časopisu), dále bych výsledky této práce nabídla organizacím, které se zabývají drogovou problematikou a jako výukový materiál pro studenty Jihočeské univerzity. Veřejnost zde nalezne mnoho důležitých informací o drogách a organizace zabývající se touto problematikou získají hodnoty, dle kterých mohou doplnit nedostatky v informování široké veřejnosti.
Public awareness of drug problems in České Budějovice district
Keywords: Harm reduction; Epidemiologie; Intoxikace; Prevence; Závislost; Represe; Droga; Harm reduction; epidemiology; intoxication; prevention; dependence; repression; drug