Aktuální otázky pěstounské péče v České republice - Jelínková, Hana (Jihočeská univerzita, 2009)
Téma předkládané diplomové práce zní Aktuální otázky pěstounské péče v České republice. Orgány Evropské unie a organizace UNICEF na základě informací odborníků v posledních letech opakovaně upozorňují, že v České republice žije vysoké procento dětí do tří let věku v ústavních zařízeních. Je tedy potřebné, aby stát ve větší míře podporoval náhradní rodinnou péči, především pak péči pěstounskou, která jako důležitý článek v této problematice, může znamenat snížení počtu dětí v ústavech. Pěstounské rodiny jsou hledány především pro sociálně osiřelé děti. Je potřeba zaměřit se na efektivní způsoby podpory ze strany státu na několika úrovních. Diplomová práce je rozdělena na část teoretickou a na část výzkumnou, praktickou. V části teoretické byly popsány funkce a poruchy rodiny, psychická deprivace u dětí, historie náhradní rodinné péče, institut pěstounské péče a její nové formy, zákonný postup zprostředkování náhradní rodinné péče, identita dětí a rodičů. V praktické části byl stanoven cíl výzkumu a hypotézy. Cílem práce bylo přispět k objasnění důvodů, pro které děti žijící v ústavech se hledá vhodná náhradní rodina obtížně. Výzkumný vzorek tvořilo 110 dětí ze všech krajů České republiky kromě Jihočeského. Spisová dokumentace těchto dětí byla v druhém pololetí roku 2007 předána na Krajský úřad Jihočeského kraje poté, co se v krajích, kde děti měly trvalé bydliště, nepodařilo nalézt vhodnou rodinu. Získaná data byla zpracována formou obsahové analýzy, která umožnila kategorizaci jednotlivých hledisek a vytvoření výsledné charakteristiky zkoumaného vzorku. V souvislosti s cílem práce byly stanoveny následující hypotézy: Hypotéza č. 1: Nejvíce dětí ve zkoumaném vzorku má závažné postižení. Hypotéza č. 2: Ve zkoumaném vzorku se jedná o děti převážně ve věku 7 - 10 let. Hypotéza č. 3: Nejčastější důvod pobytu dětí v ústavu je, že rodiče se o děti neumějí postarat. Výsledky výzkumu byly diskutovány a srovnávány s výsledky jiných autorů. Důležitou součástí práce je interpretace výsledků a návrh na využití poznatků v praxi.
The actual questions of The Foster Care in the Czech Republic
Keywords: rodina; psychická deprivace; pěstounská péče; nové formy pěstounské péče; náhradní rodinná péče; family; psychic deprivation of children; foster care; new forms of foster care; substitutive family