Uspokojování spirituálních potřeb pacientů ve zdravotnických zařízeních - Mikešová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce nese název "Uspokojování spirituálních potřeb pacientů ve zdravotnických zařízeních". V teoretické části této práce se zabývám potřebami, jejich rozdělením, definicí a také potřebami nemocného člověka. V další části teorie jsem se soustředila přímo na spirituální potřeby a roli sestry a dalších pracovníků při uspokojování těchto potřeb. Dále je zmíněno nejčastější náboženství ve světě a náboženství u nás v České republice. V bakalářské práci byl stanoven hlavní cíl práce, a to zjistit, jaké mají pacienti možnosti v uspokojování spirituálních potřeb ve zdravotnických zařízeních. K tomuto cíli byly stanoveny dvě výzkumné otázky, VO1: Jakým způsobem se uspokojují spirituální potřeby pacientů v daném zdravotnickém zařízení? a VO2: Do jaké míry pacienti využívají možností pro uspokojení spirituálních potřeb? Pro splnění tohoto cíle jsem využila kvalitativní šetření prováděné formou polostrukturovaných rozhovorů s vedoucími pracovníky z různých zdravotnických zařízení. V rámci tohoto výzkumu bylo uskutečněno sedm rozhovorů s vedoucími pracovníky. Výzkumné šetření ukázalo, jaký mají vedoucí pracovníci různých zdravotnických zařízení pohled na spirituální potřeby a také, jak je dokáží definovat. Uspokojování spirituálních potřeb je hodně běžné v hospicových zařízeních. V ostatních zařízeních se se spirituálními potřebami setkávají méně nebo skoro vůbec. Pacienti, kteří vyžadují spirituální péči, mohou v první řadě využít zdravotnického personálu. Zdravotnický personál je poté schopný zprostředkovat kněze, faráře nebo v neposlední řadě nemocničního kaplana. Výstupem této bakalářské práce je odborný článek, který pomůže zdravotnickému personálu, pacientům nebo studentům zdravotnických oborů blíže se seznámit se spirituálními potřebami a jejich možnostmi v uspokojování.
Satisfaction of patient´s spiritual needs in healthcare facilities
Keywords: Potřeby; spirituální potřeby; náboženství; sestra; pacient; Needs; spiritual needs; religion; nurse; patient