Školní zralost a vstup dítěte do školy - Semmelbauerová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá zápisem dětí do 1. tříd, problematikou školní zralosti, vstupem dítěte do školy a utvářením počáteční gramotnosti v 1. ročníku ZŠ. Teoretická část se zaměřuje na vývoj dítěte v předškolním a mladším školním věku, školní zralost, vstup do školy a na prvopočáteční čtení a psaní. Práce má výzkumný charakter. Zabývá se přípravou dětí v mateřských školách na vstup do základních škol, uvádí průběh zápisů konaných na třech základních školách a analyzuje jejich výsledky z roku 2018. Zkoumá kresby lidské postavy v souvislosti se zjišťováním školní zralosti dětí a zaměřuje se na vytváření hygienických návyků v 1. ročnících základních škol. Výsledky výzkumu jsou porovnány s teoretickou částí a doloženy rozsáhlým přílohovým materiálem. V závěru práce jsou interpretovány výsledky výzkumu s nastíněním současné problematiky školní zralosti.
School Maturity and Beginning of School Attendance
Keywords: školní zralost; školní nezralost; školní připravenost; odklad školní docházky; předškolní věk; mladší školní věk; zahájení školní docházky; kresba; school maturity; school immaturity; school readiness; postponement of school attendance; preschool age; young school age; the beginning of school attendance; drawings