Bakteriologické vyšetření hemokultury - Majerová, Natálie (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této bakalářské práce je seznámení se s možnostmi vyšetření hemokultur, osvojení si metodiky vypracování manuálních a automatizovaných hemokultur v laboratoři Stafila a na oddělení bakteriologie v Nemocnici České Budějovice, a.s., dále porovnání těchto dvou systému a naučení se základní interpretace výsledků. V teoretické části jsem se věnovala infekcím krevního řečiště, sepsi a její diagnostice, nozokomiálním nákazám a v poslední části se věnuji nejčastějším bakteriálním původcům infekce krevního řečiště. V praktické části se věnuji postupu zpracování hemokultur, nejdříve preanalytické fázi, která zahrnuje odběr vzorku a jeho transport. A poté fázi analytické, ve které jsou popsány kultivační lahvičky, základní metody pro průkaz bakterií jako je výroba mikroskopického preparátu a kultivace bakterií. V další části se věnuji bližšímu určování bakteriologického druhu a stanovení citlivosti na antibiotika. V poslední části jsou zahrnuty výsledky kultivace sledovaného souboru a to z obou metod. Pozitivní nález se vyskytl v 15% odebraných hemokultur.
Bacteriological examination of blood cultures
Keywords: Hemokultura; metody; infekce krevního řečiště; sepse; původci bakteriemie; Blood culture; methods; bloodstream infection; sepsis; bacteraemia originators