Víceslovná pojmenování v italštině se zvláštním zřetelem k typu N da N (ferro da stiro, campo da tennis aj.) - Štikarová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2014)
Předmětem této bakalářské práce je zkoumání kompozit a víceslovných pojmenování a to především pojmenování typu N da N. Práce má dvě části. Teoretická část se zabývá definováním kompozit a víceslovných pojmenování, jejich vznikem, způsoby klasifikace a vlastnostmi obecně. V poslední kapitole se pak zaměřuje přímo na víceslovná pojmenování typu N da N. V části analytické je uveden vzorek sta těchto pojmenování, který je dál zkoumám z hlediska typologie jednotlivých substantiv, vztahů mezi nimi, funkcí a významu předložky "da" a dále konfrontací s víceslovnými pojmenováními tohoto typu, ale s použitím jiné předložky. Cílem práce je definovat vlastnosti víceslovných pojmenování se zaměřením na typ N da N, u něhož se budeme dále zabývat srovnáním s podobnými, ale s odlišnou předložkou. Dalším úkolem je konfrontace ustálených spojení s volnými formacemi.
Multiword expressions in Italian with special reference to the type N da N (ferro da stiro, campo da tennis etc.)
Keywords: kompozita; víceslovná pojmenování; N da N; konfrontace; multi-word expressions; compound; N da N; confrontation