Možnosti laboratorních vyšetření v ordinaci dětského praktického lékaře - Holoubková, Hana (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá možnostmi laboratorních vyšetření v ordinaci dětského praktického lékaře. Cílem této práce bylo zjistit současný stav laboratorních možností vyšetření a využívání těchto metod u dětských lékařů přímo v ordinaci. Toho jsem docílila pomocí dotazníků a návštěvou dvaceti náhodně vybraných dětských lékařů. Tím jsem utvořila přehled o struktuře laboratorních vyšetření používaných v praktické pediatrii. Zjištěné laboratorní metody jsem se naučila ovládat a interpretovat. Teoretická část charakterizuje soustavu poznatků o prováděných vyšetřeních. Podrobněji se zabývá vyšetřeními prováděnými z moče, krve, stolice a výtěrů. Praktická část se věnuje pracovním postupům jednotlivých metod a jejich současnému využití u dětských lékařů. Těmito metodami je chemické vyšetření moče diagnostickými proužky, vyšetření močového sedimentu, vyšetření Uricult, stanovení C-reaktivního proteinu, vyšetření rychlosti sedimentace erytrocytů, stanovení glykémie glukometrem, test na okultní krvácení, průkaz rotavirů a adenovirů, vyšetření Dentocult a detekce Streptococcus pyogenes. Výsledky graficky znázorňují četnost prováděných metod.
Feasibility of performing laboratory tests in the paediatrician´s office
Keywords: C-reaktivní protein; Dentocult; diagnostické proužky; glykémie; močový sediment; okultní krvácení; sedimentace; Uricult; C-reactive protein; Dentocult; reagent strips; glycemia; urine sediment; occult bleeding; sedimentation; Uricult