Problematika hodnocení a tišení bolesti seniorů v domovech pro seniory - Panova, Vladislava (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce "Problematika hodnocení a tišení bolesti seniorů v domovech pro seniory" se zabývá výzkumem ošetřovatelské péče o seniory s bolestí, které jsou trvalé ubytované v sociálním zařízení tzv. domovech pro seniory. Výzkumné šetření probíhalo ve vybraných domovech pro seniory Jihočeského kraje. Práce se skládá ze dvou části: teoretické a empirické. Teoretická část je rozdělená na 3 jednotlivé kapitoly. První je o gerontologii a geriatrii, popisuje různé pohledy na stárnutí, aspekty stáří, vzhled společnosti k seniorům atd. Druhá projasňuje pojem bolesti a spojené s ní oblasti: anatomie a fyziologie, sběr anamnézy u pacienta, terapie atd. Třetí se jedná o sociálních zařízeních a legislativách. Empirická část byla provedena kvalitativním výzkumným šetření, metodou polostrukturovaného rozhoru. Analýza dat proběhla formou otevřeného kódování, metodou "tužka a papír". Dále vytvořené kódy byly roztříděny do jednotlivých kategorií a podkategorií. Podle zjištěných dat můžeme říct, že sestry jsou dobře informované o metodách hodnocení bolesti svých klientů na základě standardizovaných metod a osobní zkušenosti při práci s nimi. Dobře znají farmakologické a nefarmakologické metody tišení bolesti a výborně umí spolupracovat s členy multidisciplinárního týmu, kteří mají na starosti uskutečnění části daných metod. Ale byl objeven nedostatek určitého standartu pro hodnocení bolesti u seniorů trpící syndromem demenci, který je potřeba v budoucnu vytvořit nejen pro sociální, ale i pro zdravotnické zařízení. Jsou tady popsány i možné komplikace nebo překážky v práce sester domovů pro seniory v případě spolupráci s multidisciplinárním týmem a rodinnými příslušníky klientů. Výsledky bakalářské práci mohou sloužit pro další výzkum v oblasti práce sester v sociálních zařízení a ošetřovatelské péče o seniory s bolesti s neschopnosti k verbálnímu projevu.
The issue of evaluating and alleviating pain in the elderly in nursing homes
-
Keywords: Bolest; geriatrie; demence; domovy pro seniory; Pain; geriatric; dementia; nursing homes