Vliv edukace na životní styl u žen po hysterektomii. - Bastlová, Stanislava (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jaký má předoperační edukace vliv na životní styl žen po hysterektomii. Dále byla zjišťována informovanost žen o životním stylu po hysterektomii ve vybraných nemocnicích Plzeňského kraje. Posledním cílem bakalářské práce bylo vytvořit efektivní edukační materiál, týkající se životního stylu po hysterektomii.Hysterektomie patří k nejčastějším gynekologickým operacím. Z psychologického pohledu je často hysterektomie vnímána jako negativní výkon ničící podstatu ženství. Na druhou stranu přináší odstranění často dlouhodobých, značně obtěžujících potíží. Proto musí být klientky úplně a řádně informovány. Vhodnou edukací těmto klientkám dodáme jistou v podobě dostatku informací o životním stylu po propuštění do domácí péče.Ženy ve vybraných nemocnicích postrádají informace týkající se sexuálního života po hysterektomii. Needukované respondentky postrádaly informace o životním stylu po hysterektomii a ocenily by edukační brožuru. Nejvíce chybí těmto respondentkám informace o pohlavním životě po hysterektomii, o podmínkách, za kterých je poskytována komplexní lázeňská péče a také postrádaly informace o možnostech ovlivnění přechodových potíží.Poznatky z výzkumného šetření dokazují potřebu edukace žen o životním stylu po hysterektomii. Často se zapomíná na informace týkající se dalšího života po propuštění z nemocnice. Díky této práci bylo možno vytvořit edukační brožuru obsahující informace o životním stylu žen po hysterektomii. Pomocí edukačního materiálu by bylo možno v praxi zajistit lepší informovanost žen a tím i pozitivně ovlivnit jejich psychický stav. Zároveň může tato práce posloužit jako shrnutí poznatků o hysterektomii.
Influence of education on life style in woman after hysterectomy.
Keywords: Hysterektomie; ošetřovatelská péče; edukace; informovanost; životní styl.; Hysterectomy; nursing care; education; awareness; life style.