Vliv vlhkosti půdy na hydrologickou odezvu povodí při různých srážkových úhrnech - Tomanová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem vlhkosti na hydrologickou odezvu povodí při různých srážkových úhrnech. Práce byla řešena na dílčím povodí Jenínského potoka ve sledovaném vegetačním období pro roky 2010 - 2013. Byly sledovány charakteristiky jako je srážkový úhrn, průtok a půdní objemová vlhkost v různé hloubce. První část práce obsahuje literární rešerši, která zmiňuje vlhkost půdy jako jeden z faktorů ovlivňujícím hydrologickou odezvu povodí na srážku. V praktické části se práce zabývá zhodnocením naměřených srážkových úhrnů a dále popisných statistických hodnot průtoku a půdní vlhkosti v hloubce 30 cm, 60 cm, 90 cm, 150 cm a 200 cm. Další část praktické části se věnuje významným srážkovým epizodám, u kterých je cílem posouzení vlivu intenzity deště na odtok vody z povodí. Závěrečným cílem je zhodnocení vlivu vlhkosti půdy na odtokové charakteristiky při různých srážkových úhrnech.
Influence of soil moisture on hydrological response of a catchment to precipitation
Keywords: srážky; odtok; půdní objemová vlhkost; srážkové epizody; odtokový součinitel; intenzita deště; precipitation; runoff; soil moisture; precipitation episodes; runoff coefficient; rain intensity