Vliv nositelné elektroniky na zdravý životní styl studentů Jihočeské univerzity oboru Výchovy ke zdraví - Ježková, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem předkládané bakalářská práce je zmapovat současný stav využívání nositelné elektroniky studenty Jihočeské univerzity oboru Výchovy ke zdraví, analyzovat vliv těchto zařízení na zdravý životní styl studentů. Odpovědět na otázky, zda jsou studenti v souvislosti s užíváním této elektroniky více motivováni k pravidelné pohybové aktivitě a zda získali nové vědomosti. V teoretické části práce se na začátku věnuji tématu současného životního stylu, následně podrobněji definuji důležité faktory zdravého životního stylu a charakterizuji studijní obor Výchovu ke zdraví. Poslední kapitola je zaměřena na jednotlivá zařízení nositelné elektroniky. V empirické části analyzuji pomocí dotazníkového šetření vliv vlastnictví a využívání nositelné elektroniky na zdravý životní styl studentů a ze získaných, statisticky vyhodnocených dat následně interpretuji výsledky samotného výzkumu. Zpracovanými daty bylo zjištěno, že nositelná elektronika, která se užívá k monitorování a zaznamenání dat o pohybové činnosti, je studenty oboru Výchovy ke zdraví využívána. Z celkového počtu 63 studentů studujících obor Výchovu ke zdraví se výzkumu zúčastnilo 45 studentů. V oblasti této elektroniky využívá některé ze zařízení 80 % respondentů. 7 % respondentů o zakoupení zařízení alespoň výhledově uvažuje. Z těchto aktivních uživatelů bylo u více než 2/3 respondentů prokázáno, že je nositelná elektronika motivuje k častější a pravidelnější pohybové aktivitě. Rozšíření vědomostí a získání nových informací z oblasti zdravého životního stylu potvrdilo 81 % uživatelů. Z odpovědí je nesporně patrné, že nositelná elektronika mnoha respondentům kladně ovlivnila jejich životní styl.
Influence of wearable electronics on the healthy lifestyle of students of the University of South Bohemia in the field of Health education
Keywords: životní styl; zdraví; nositelná elektronika; výchova ke zdraví; motivace; lifestyle; health; wearable electronics; health education; motivation