Analýza reprodukčních ukazatelů u prasnic ve vybraném chovu - Korčáková, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem diplomové práce bylo ve vybraném chovu prasat posoudit dosaženou reprodukční užitkovost prasnic plemene ČBU a hybridních prasnic ČBU x ČL v rámci 1 roku. V důsledku projevení se heterozního efektu se kříženkám F1 generace ČBU x ČL narodilo o 0,34 ks živě narozených selat než prasnicím plemene ČBU. Prasnicím s délkou březosti do 114 dní (11,34 selat) se narodilo o 0,62 živě narozeného selete více než prasnicím s délkou březosti nad 115 dní (10,72 selat). Prasnice s mezidobím do 162 dnů měly vyšší počet živě narozených selat (11,54) než prasnice s mezidobím nad 163 dnů (11,39).Pozitivní působení na počet živě narozených selat mělo zapouštění plemenic do 5 dnů po odstavu selat. Vliv věku při 1. zapuštění na počet živě narozených selat se pozitivně projevil v intervalu věku 256?270 dnů (10,53 ks) a 210?225 dní (10,47 ks). Nejvyšší počet živě narozených selat se prokázal ve 3. až 5. vrhu. Nejvíce prasnic obou genotypů bylo vyřazeno z důvodu přeběhnutí. Byla provedena i analýza věkové struktury stáda.
The analysis of reproductive performance of sows in the selected breeding
Keywords: prasnice; reprodukce; plodnost; sow; reproduction; fertility