Bakalářská práce: Biologie a regulace laskavce ohnutého (Amaranthus retroflexus L.) na orné půdě - Bendík, Jiří (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce je zaměřena na problematiku druhu laskavec ohnutý (Amaranthus retroflexus L.), na biologii, výskyt, škodlivost, rozšíření a možnosti regulace rostliny, která v současnosti patří mezi velmi nebezpečné a stále se rozšiřující plevelné druhy. Byla hodnocena četnost výskytu laskavce a dalších plevelných druhů po určité období vegetace v kukuřici na pokusných parcelkách a účinnost jeho regulace pomocí tří registrovaných herbicidních přípravků: Adengo, Milagro a Callisto 480 SC. Všechny tři herbicidy byly na laskavec ohnutý velmi účinné a výsledky potvrdily nezbytnost herbicidní ochrany v současné zemědělské praxi. Lze konstatovat, že dlouhodobá regulace musí vycházet ze zásad správné agrotechniky a kombinovat účelně osevní postupy, chemickou ochranu a další přímé i preventivní postupy.
Biology and control of Redroot pigweed (Amaranthus retroflexus L.) on arable land
Keywords: laskavec ohnutý; plevele; herbicid; rezistence; redroot pigweed; weeds; herbicide; resistance