Postoje matek dětí předškolního věku žijících v Sedlčanech ke zdravému životnímu stylu - Součková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá aktuálním zdravotně - sociálním tématem, které je zobrazováno jak v médiích, tak i v běžné společnosti. Náplní práce byla kvalitativní sonda do rodin žijících na maloměstě a zjistit postoje matek dětí předškolního věku ke zdravému životnímu stylu. První, teoretická část vymezuje období předškolního dítěte a charakterizuje změny, ke kterým v tomto vývojovém období dochází. V druhém úseku jsou definovány základní pojmy a rozebrány jednotlivé aspekty zdravého životního stylu. Práce se rovněž zabývá vybranými alternativními směry ve výživě, biopotravinami a pojmem funkční potraviny. V závěru teoretické části byla v hlubším kontextu popsána role mateřské školy ve vývoji dítěte a výchovy ke zdraví. K vypracování této části byly použity odborné publikace českých i zahraničních autorů, doplněné internetovými zdroji. Druhá, praktická část obsahuje stanovený cíl a výzkumné otázky, které zní: Jakými prostředky matky podporují zdravý životní styl? Co je důležité pro zdravý životní styl dle matek dětí předškolního věku? Jaký vliv má životní styl matek na jejich děti? Pro sběr dat byla zvolena metoda polostrukturovaného rozhovoru. Získaná data byla vyhodnocena metodou zachycení trsů a pro přehlednost zpracovaná do tabulek. V diskuzi byly zodpovězeny výzkumné otázky pomocí vyhledaných trsů a zároveň byly uvedeny některé přímé odpovědi, s cílem přiblížit pohled komunikačních partnerek na probíranou tématiku. Výzkum odhalil, že matky leč nejsou ortodoxní vyznavačky zdravého životního stylu, všechny zmiňované aspekty zdravého životního stylu naplňují, některé více, některé méně. Výzkum prokázal, že matky stále přikládají velký význam mateřství a odpovědnosti za výchovu. Matky svou teorii životního stylu staví na psychické pohodě a rovnováze všech členů rodiny. Zároveň bylo zjištěno, že vedle rodiny, jako nejvýznamějšího socializačního činitele ve vývoji dítěte, stojí taktéž mateřská škola.
Attitude of Mothers of Preschool Children in Sedlčany towards a Healthy Lifestyle
Keywords: Předškolní dítě; rodina; zdravý životní styl; výživa; pohybová aktivita.; Pre - school Child; Family; Healthy Life Style; Nutrition; Physical Activities.