Problémové okruhy účetnictví v zemědělství, rizika zkreslování informací DP - Vránová, Eva (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této práce je uvést problémové okruhy účetnictví v zemědělství a zhodnotit, jak tuto oblast řeší sledovaný podnik. Jsou definovány dva typické okruhy a to rostlinná výroba a živočišná výroba. Další text je zaměřen především na problematiku živočišné výroby. První část práce se věnuje možným způsobům účtování živočišné výroby, jak to umožňuje česká legislativa, ale na druhé straně je také nastíněn pohled mezinárodních účetních standardů, který nahlíží na zvířata jako na biologické aktivum vzhledem k jejich specifickým vlastnostem. V praktické části je prezentován zemědělský podnik, který poskytl potřebné informace v oblasti evidence a účtování zvířat. Pozornost je věnována pořízení zvířat, zjišťování a účtování jejich přírůstků, účtování převodů na vyšší vzrůstové kategorie, odpisování a jejich vyřazení. Další oblastí, které se tato práce věnuje, je problematika dotačních titulů. Cílem teoretické části bylo především nastínit, jak se účtují různé druhy dotačních titulů opět z pohledu české legislativy i mezinárodních účetních standardů. Po praktické stránce jsou vyjmenovány dotační tituly, které podnik využívá, s postupem jejich účtování. Součástí této práce je také vnitropodniková směrnice, která je vypracována na žádost účetní jednotky. Vnitropodniková směrnice vymezuje pouze oblast zásob, které chce podnik účtovat přímo do spotřeby. Z tohoto důvodu jsou uvedeny příslušné předpisy a podle vzoru vnitropodnikových směrnic podniku je navržena potřebná směrnice.
Problematic Accounting Areas in Agriculture; Risks of Information Distortion in the Tax Return
Keywords: Účetnictví; živočišná výroba; biologické aktivum; účtování zvířat; účtování dotací; vnitropodniková směrnice k zásobám; Accounting; Livestock production; Biological asset; Accounting of animals; Accounting of subsidies; In-house directive to the stock