Hunter-gatherer archaeobotany: Central European Mesolithic - Ptáková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá problematikou archaeobotaniky mezolitu, a to zejména z pohledu využívání rostlin, vypalování lesa a rovněž se dotýká i diskuse na téma mezolitické zemědělství. Zvláštní pozornost je věnována taxonům vyskytujícím se v archeologiclém kontextu evropských mezolitických nalezišť, a to i z hlediska metodického. Důraz je kladen na přípravu potravy v mezolitu, obzvláště se zaměřením na konkrétní archeologické objekty nalézané na evropských sídlištích. Práce rovněž přináší nová data získaná metodou analýzy rostlinných makrozbytků. Data pocházející z lokality Dvojitá Brána u Rohlin přispívají k poznání procesu neolitizace v České republice, zatímco klíčová studie z lokality Švarcenberk poukazuje na nutnost studia formačních procesů. Práce zdůrazňuje rostoucí potřebu interdisciplinárního výzkumu.
Hunter-gatherer archaeobotany: Central European Mesolithic
Keywords: archeobotanika; rostlinné makrozbytky; lovci-sběrači; mezolit; využívání rostlin; Švarcenberk; Dvojitá Brána u Rohlin; příprava potravy; archaeobotany; plant macroremains; hunter-gatherers; Mesolithic; plant use; Schwarzenberg Lake; Dvojitá Brána u Rohlin; food preparation