Psychické změny u žen v poporodním období a jejich vliv na péči o dítě - Janečková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2018)
Cíl práce: Cílem výzkumné části je zmapovat informovanost a profesní přístup nelékařských zdravotnických pracovníků k matkám, u kterých došlo k psychickým změnám po porodu. Prvním cílem bylo zjistit znalosti nelékařských zdravotnických pracovníků v oblasti psychických změn u matek. Druhý cíl se týkal profesní zkušenosti dotazovaných k matkám s psychickými změnami. Třetí cíl se týkal zmapování profesního přístupu k těmto matkám. Posledním cílem bylo zaměření se na profesní zkušenosti nelékařských zdravotníků psychiatrického oddělení při péči o dítě. Způsob dosažení cíle: Pro výzkumné šetření jsme zvolili kvalitativní výzkumnou strategii. Použili jsme metodu sběru dat pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Poskytnuté rozhovory byly nahrávány na diktafon, přepsány a pomocí kódovací techniky tužka a papír byla data uspořádána do kategorií. Při kódování rozhovorů byly vytvořeny 4 kategorie u rozhovorů se sestrami psychiatrie, 5 kategorií u rozhovorů s porodními asistentkami a u rozhovorů se sestrami 5 kategorií. Výběr respondentů byl záměrný. Výzkumné šetření probíhalo ve dvou zdravotnických zařízeních v období od února do března 2018. Celkem nám bylo poskytnuto 12 rozhovorů. Získané poznatky a závěry: Z prováděného výzkumu vyplynulo, že znalosti spolu s profesním přístupem dotazovaných sester jsou dostačující k tomu, aby byly schopny odhalit počínající příznaky poporodní deprese nebo jiné duševní poruchy. Určitou nejistotu vyjádřily sestry v oblasti přístupu k matkám. Ocenily by více seminářů na téma psychických změn u matek po porodu. Vědecké přínosy práce: Práce mapuje přehled znalostí nelékařských zdravotnických pracovníků a oblasti, které by se měly do praxe zlepšit. Jedná se o oblast komunikace a práce s matkami s psychickými změnami. Práce může být využita v oboru neonatologie a oboru psychiatrie.
Psychological changes in women's postnatal period and their effect on care about a child
Keywords: Psychické změny; poporodní období; vliv; péče o dítě a ženu.; Psychological changes; postpartum period; influence; child and woman care.