Vliv různých forem suplementace selenu bahnicím na vitalitu jehňat - Hupková, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem mé diplomové práce bylo porovnat účinky organické formy selenu (vázaného na řasu Chlorellu a na kvasinky) a anorganické formy selenu (Na2SeO3) na růst a vybrané hematologické a biochemické parametry. Byly prováděny 2 pokusy. V prvním pokusu byl sledován účinek organického selenu vázaného na Chlorellu a anorganického selenu podávaných již během gravidity ovcí oproti kontrolní skupině bez selenu. Ve druhém pokusu byly porovnávány účinky anorganického a různých forem organického selenu podávané ovcím až po porodu. Z pokusů vyplývá, že se prokázal kladný vliv podávání selenu (ať již v organické nebo anorganické formě) bahnicím již v době gravidity na růst jehňat a sledované biochemické parametry krve. Organická forma selenu vázaná na sladkovodní řasu Chlorellu měla příznivější účinky na růstové parametry jehňat než organická forma selenu vázaná na kvasinky i anorganická forma selenu (Na2SeO3). Účinek organického selenu vázaného na kvasinky podávaného bahnicím po porodu nebyl příznivější než podávání anorganického seleničitanu sodného. Růstové parametry u jehňat byly lepší při podávání selenu bahnicím již během gravidity oproti podávání selenu ovcím až po porodu. Přídavek samotné Chlorelly do krmné dávky ovcí během gravidity má příznivý vliv na porodní hmotnost a růstové parametry jehňat. Je třeba zvážit, jestli hodnoty alkalické fosfatázy udávané v literatuře jsou objektivní.
Impact of various selenium supplements offered sheep on lambs´vitality
Impact of various selenium supplements offered sheep on lambs´vitality
Keywords: jehňata; selen; Chlorella; růst; hematologické parametry; biochemické parametry; lambs; selenium; Chlorella; growth; hematological parameters; biochemical parameters