Tvorba Josefa Váchala v souvislosti s českým literárním a kulturním kontextem 1. poloviny 20. století. - Kůs, Václav (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se zabývá sledováním vývoje Váchalovy reflexe dobových společenských a kulturních souvislostí od počátku dvacátého století, zejména dvacátých a třicátých let. Na základě rozboru Váchalových deníkových záznamů a příslušných odborných pramenů se snaží rekonstruovat Váchalovo vnímání dobových uměleckých proudů a historických souvislostí. Soustřeďuje se na sledování odkazů na uměleckou avantgardu v průběhu dvacátých a třicátých let v Čechách. Bakalářská práce se snaží také nalézat příznaky, interpretace a resonance, odkazující v popisu Váchalova díla k případným společným rysům a podobnostem s českou avantgardou.
The Work of Josef Váchal in the Context of Czech Literature and Culture of 1st half of 20th Century.
Keywords: Váchal; avantgarda; expresionismus; symbolismus; výtvarné umění; literatura; první polovina 20. století; Váchal; avant-garde; expressionism; symbolism; art; literature; first half of 20th century