Optimalizace návrhu napájecího transformátoru pro síť 22 kV pro vyvedení výkonu z fotovoltaické elektrárny - Lísal, Jakub (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá výběrem optimálního transformátoru za daných předpokladů a naměřených dat. V první části je popsána teorieprincip funkce transformátoru a jeho pracovní stavy, včetně matematického vyjádření. Rovněž je popsána konstrukce celého stroje a uvedeny různé způsoby použití transformátoru. V druhé části je vybrán optimální transformátor pro vyvedení výkonu z fotovoltaické elektrárny na základě vznikajících ztrát při nesouměrném zatížení. Při výběru byla zohledněna výše vznikajících ztrát a pořizovací cena uvažovaných transformátorů.
Optimization of Selection of type of the supplying transformer of net 22 kV, dedicated for output power of solar power plant
Keywords: Transformátor; jmenovitý výkon; ztráty naprázdno; ztráty nakrátko; výrobce; zatížení; Transformer; power rating; losses on-load; losses short circuit; producer; load