Sexuální zneužívání dětí - Hrobařová, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá problematikou sexuálního zneužívání dětí. Teoretická část je zaměřena na objasnění základních pojmů souvisejících se sexuálním zneužíváním, právní vymezení této problematiky, na formy sexuálního zneužívání, dále na prevenci jevu a viktimologii. Druhá část je věnována osobě pachatele a oběti, spolu s příznaky sexuálního zneužívání, syndromem přizpůsobení se sexuálnímu zneužívání a posttraumatickou stresovou poruchou. Praktická část obsahuje dvě kasuistiky. První je zaměřena na intrafamiliární sexuální zneužívání a druhá na posttraumatickou stresovou poruchu. V závěru obou kasuistik jsou vytyčeny společné znaky teorie a praxe.
Child Sexual Abuse
Keywords: syndrom CAN; syndrom CSA; právní vymezení sexuálního zneužívání; formy sexuálního zneužívání; prevence; viktimologie; pachatel; dítě; příznaky; syndrom přizpůsobení se sexuálnímu zneužívání; posttraumatická stresová porucha; syndrom CAN (Child Abuse And Neglect); syndrom CSA (Child Sexual Abuse); the legal definition of sexual abuse; forms of sexual abuse; prevention; victimology; perpetrator; child; symptoms; child sexual abuse accomodation sympton; posttraumatic stress disorder