Volnočasové aktivity zaměřené na výchovu v přírodě v různých výchovných organizacích - Musilová, Renata (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá výchovou, zejména výchovou ve volném čase. Popisuje přírodu a její vliv na pozitivní růst člověka. Jaký vztah má člověk k přírodě, proč ji vyhledává, co mu přináší, čím ho obohacuje. Popisuje prostředí, kterými člověk prochází během svého života - rodinné, školní a různých organizací, které si volí dle svých zájmů. Za použití tří výchovných organizací Junáku - svazu skautů a skautek ČR, Pionýru a Sokolu, popisuje různé výchovné přístupy a metody práce s dětmi i dospělými členy svých organizací. Stručně je popisuje a porovnává s ohledem na jejich preferované prostředí, kde se odehrává většina jejich aktivit. Jaká volí místa pro uskutečňování svých cílů, zda prostředí přírody, nebo prostředí, které si vybudovali lidé.
Leisure Time Activities Oriented on the Education in Nature in Various Educational Organizations
Keywords: výchova; volný čas; příroda; výchovné organizace; Junák {--} svaz skautů a skautek ČR; Pionýr; Česká obec sokolská - Sokol; education; leisure time; nature; educational organization; Junák {--} the Czech Scout Association; the Pionýr Organization; the Czech Sokol Organization {--} Sokol