Mykobakteriální infekce domácích a volně žijících přežvýkavců - Rothová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2016)
Rod Mycobacterium, zahrnuje velké množství zástupců, přičemž k nejvýznamnějším patří Mycobacterium bovis, původce tuberkulózy skotu a Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis (MAP) infikující dobytek, volně žijící přežvýkavce a zvířata v zoologických zahradách, což vede ke střevnímu onemocnění paratuberkulóze. Infekce má chronický průběh, je progresivní a nereaguje na léčbu. Mnoho infikovaných zvířat nejeví klinické příznaky, ale mohou být zdrojem infekce. Klinicky nemocná zvířata jsou vyhublá a trpí těžkými průjmy, které v konečném stádiu vedou k úhynu. V průběhu onemocnění je MAP vylučováno trusem nebo mlékem. Paratuberkulóza není klasifikována jako zoonóza a možná rizika v oblasti veřejného zdraví jsou stále diskutována. Tuberkulózu skotu je onemocnění charakterizované progresivním vývojem charakteristických granulomů, v plicích, lymfatických uzlin nebo jiných orgánech. Toto onemocnění postihuje dobytek po celém světě a způsobuje velké ekonomické ztráty. Jedná se o dobře známou zoonózu, u níž rizika přenosu byla v rozvinutých zemích zmírněna díky zavedení pasterizace mléka. V České republice byla úspěšně eradikována v roce 1968, avšak riziko jejího zavlečení prostřednictvím dovozu zvířat, především do zoologických zahrad, stále trvá.
Mycobacterial infection of domestic and wild ruminants
Keywords: paratuberkulóza; bovinní tuberkulóza; Mycobacterium; paratuberculosis; tuberculosis; Mycobacterium