Klinické diety ve výživě psů - Ondřichová, Martina (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá posouzením výskytu jednotlivých druhů močových kamenů u psů a ovlivněním léčby urolitiázy užíváním speciálních klinických diet. Hodnocen je soubor laboratorních výsledků analýzy odebraných močových kamenů Veterinární klinikou ?VLTAVA?, České Budějovice za období 30. 1. 2008 -12. 9. 2011. Vliv podávání speciálních klinických diet při urolitiáze byl vyhodnocen na základě chorobopisů vzorových pacientů s prokázanou struvovitou urolitiázou a výskytem kalcium oxalátů a urátů. Analyzovaný soubor laboratorních výsledků močových kamenů poukázal na to, že mimo stabilní vysoké četnosti výskytu struvitu, dochází také ke zvýšení četnosti výskytu kalcium oxalátů. V naší analýze dokonce ke shodnému procentuálnímu poměru s výskytem struvitů ve výši 44,44 % (tj.24) analyzovaných konkrementů. Byla prokázána souvislost s celkově větší náchylností samců k tvorbě močových kamenů. U skupiny pacientů s analyzovaným většinovým procentuálním podílem whewellitu tvořily feny pouze 12,5% z analyzovaného souboru. Vzhledem k široké plemenné příslušnosti analyzovaných pacientů je předpoklad výskytu urolitiázy stále častěji i u psů nepredisponovaných plemen a kříženců. Pro léčbu a prevenci některých typů močových kamenů jsou s poměrně vysokou úspěšností používány speciální klinické diety, které upravují prostředí moče a sníží tím pravděpodobnost výskytu močových kamenů. Vzhledem k možnosti opakovaného výskytu močových kamenů je třeba provádět pravidelné kontroly moče a případná sonografická vyšetření močového měchýře.
Clinical diets in dog nutrition
Keywords: Klinické diety při urolitiáze; problematika urolitiázy u psů; struvovitá urolitiáza; kalcium oxaláty; uráty; Clinical diets for urolithiasis; urolithiasis in dogs; struvite urolithiasis; calcium oxalates; urates