Mikroelementy a imunitní systém - Hodan, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2020)
Imunitní systém je ukázkou schopnosti organismu udržovat jeho homeostázu a adaptabilitu na vnější i vnitřní prostředí. Mikroelementy jsou nezbytnou součástí správné funkce imunitního systému. Karence může být stejně škodlivá jako nadbytek jednotlivých prvků. Předkládaná bakalářská práce se zabývá imunitním systémem zvláště pak vlivem mikroelementů na jeho správnou funkci. V jednotlivých kapitolách jsou popsány buňky, molekuly, orgány a abnormality nesprávného vývoje. Významná část je věnována mikroelementům, výskytu, absorpci, transportu, vlivu na imunitní systém, karenci a toxicitě a jejich důsledkům.
Microelements and immune system
Keywords: buňky imunitního systému; orgány imunitního systému; zinek; selen; železo; měď; immune cells; lymphatic organs; zinc; selenium; iron; copper