VÝUKA TÉMATU "OBYVATELSTVO SVĚTA" NA 2. STUPNI ZŠ - Dvořáková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2011)
Hlavním cílem diplomové práce je vytvoření vlastního návrhu učebního materiálu k výuce tématu ?obyvatelstvo světa? na 2. stupni ZŠ, který je vypracovaný s ohledem na zásady definované aktuálními vzdělávacími dokumenty. V první části práce se zabývám významem a postavením tohoto tématu v rámci RVP ZV a školních vzdělávacích programů tzv. pilotních škol a vybraných běžných škol. Dále je součástí práce také didaktická analýza učebnic a pracovních sešitů zeměpisu pro 2. stupeň ZŠ, které obsahují učivo o obyvatelstvu světa. Ve druhé části práce navrhuji vlastní učební materiál v podobě učebnice, pracovního sešitu a metodické příručky pro učitele, přičemž všechny tyto části učebního materiálu jsou spolu propojeny a pro snazší orientaci i stejně strukturovány.
TEACHING OF TOPIC "POPULATION OF THE WORLD" AT THE SECOND STAGE AT THE ELEMENTARY SCHOOL
Keywords: obyvatelstvo světa; výuka na 2. stupni ZŠ; učebnice; pracovní sešit; metodická příručka; population of the world; teaching at the second stage at the elementary school; text book; work book; methodical manual