Model řízení projektově orientovaných organizací sociální oblasti - Prokešová, Radka (Jihočeská univerzita, 2012)
Předkládaná disertační práce s názvem "Model řízení projektově orientovaných or-ganizací sociální oblasti" se zabývá návrhem modelu řízení projektově orientovaných or-ganizací sociální sféry s využitím procesů monitoringu a evaluace. Model řízení byl na-vržen na základě kvalitativního výzkumu provedeného ve vybrané instituci, kterou byl Ústav sociální práce Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budě-jovicích (dále jen ÚSP ZSF JU). Důvodem výběru této instituce byla pestrost, rozsah realizovaných aktivit a vývojová fáze rozvoje ústavu. V současné době je za nedílnou součást institucí zaměřených na praktickou sociální práci s klientem považováno nejen řízení strategické, ale také řízení projektové, které příznivě ovlivňuje efektivitu poskytovaných služeb a zároveň poskytuje možnost získá-ní zdrojů pro financování těchto organizací. Míru úspěšnosti těchto projektů příznivě ovlivňují procesy monitoringu a hodnocení jak ve fázi plánování projektu, tak i jeho re-alizaci. Na základě provedeného kvalitativního výzkumu byl navržen model řízení pro vy-braný Ústav sociální práce. Model řízení je založen na vytvořeném souboru monitoro-vacích a hodnotících indikátorů, které byly za využití synergických efektů zapracovány do návrhu databázových systémů ÚSP. Na základě hodnot navržených indikátorů získa-ných z databázového systému lze nejen sledovat, ale i hodnotit činnost ÚSP. Některé z indikátorů lze použít také ke koncipování strategie rozvoje ÚSP. Uplatnitelnost vytvořeného modelu řízení byla posuzována experty z různých oblastí řízení podobně orientovaných institucí formou polostrukturovaného rozhovoru. Na zá-kladě názoru expertů je tento model řízení aplikovatelný i pro další podobně zaměřené organizace. Model by podle mínění dotazovaných expertů přinesl zlepšení do řízení projektově orientovaných organizací sociální sféry podobně zaměřených jako ÚSP.
Management model of project-oriented organizations of social sphere
Keywords: Model řízení; Projektové řízení; Monitoring; Evaluace; Monitorovací indikátor; Databázový systém; Sociální sféra.; Management Model; Project Management; Monitoring; Evaluation; Monitoring Indicator; Database System; Social Sphere.