Geometricko - morfometrická studie ulit plže Hexaplex trunculus z chorvatského pobřeží jaderského moře - Macík, Jiří (Jihočeská univerzita, 2009)
Ve studii byla porovnávána tvarová variabilita tří set ulit mořského plže Hexaplex trunculus (Linné, 1758) ze tří lokalit chorvatského pobřeží. Nebyla nalezena kritéria pro rozlišení pohlaví a postižení imposexem metodou tradiční morfometrie. Za pomoci tradiční morfometrie a geometrické morfometrie byly určeny rozdíly ve tvaru ulit mezi třemi zkoumanými populacemi. Na ulitách H. trunculus byly nalezené mírné pohlavní odlišnosti pomocí geometricko-morfometrických metod. Výsledky oddělily samice od zbývajících dvou kategorií (samci a maskulinizované samice).
Geometric - morphometric study of gastropod shells Hexaplex trunculus from Croatian coast line of the Adriatic sea
Keywords: Plž; imposex; pohlaví; geometrie; tvar; Gastropod; imposex; gender; geometry; shape