Etikoterapie jako léčebná metoda - Měřičková, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
V předkládané práci popisuji a vysvětluji léčebnou metodu, která se nazývá etikoterapie. Nejdříve vysvětluji pojem etikoterapie, popisuji její vznik a vysvětluji její cíle. Představuji jejího zakladatele MUDr. Ctibora Bezděka a zaměřuji se na popis jeho vlastních technik etikoterapie. Dále následuje seznámení s některými jeho následovníky MUDr. Vladimírem Vogeltanzem, MUDr. Janem Hnízdilem, etikoteapeutkou Louise L. Hay, a MUDr. Rudigerem Dahlkem. Zabývám se popisem metod etikoterapie, dle výše zmíněných představitelů této léčebné metody. Tyto metody vychází z poznatků o celkovém vlivu člověka na jeho psychiku a o vlivu psychiky na tělesný stav člověka. V závěru práce se zaměřuji na ukázku praktických metodických postupů etikoterapeuta při léčbě. Tento postup léčby uvádím na příkladu dvou vybraných klientů.
Ethicotherapy as a method of treatment
Keywords: etikoterapie; etikoterapeut; klient; pacient; metody; nemoc; nitro; duše; ethicotherapy; ethicotherapist; client; patient; methods; disease; mind; psyche