Tvorba www stránek pro zrakově postižené, systémy syntézy řeči - Kroužek, Jiří (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá tvorbou webových stránek pro zrakově postižené uživatele, a to pomocí současně dostupné technologie (X)HTML + CSS a pokročilejších technik úpravy zvukového výstupu, zejména využití aurálních stylů a stylů řeči jazyka CSS, jazyka SSML nebo VoiceXML. Zároveň se práce věnuje systémům syntézy řeči, které jsou schopny text převést do jeho mluvené podoby ? hlasové čtečky JAWS, NVDA, syntéza SpechTech a další. Hlavním cílem je přestavit, porovnat a otestovat technologie, které má současný tvůrce stránek k dispozici pro jejich zpřístupnění zrakově handicapovaným uživatelům. Dále se práce zabývá chováním nevidomých na českém webu ? jejich požadavky, softwarem, technikou a zejména překážkami, které se mohou při používání webu vyskytnout. Praktickou část tvoří ukázková webová prezentace vytvořena s ohledem na maximální přístupnost pro zrakově postižené a dostupná na doméně pristupnyweb.cz.
Creating of websites for visually impaired users, speech synthesis systems