Uplatňování štíhlé výroby v podniku - Dvořáková, Miluše (Jihočeská univerzita, 2017)
Štíhlá výroba udává podnikům žádoucí směr, jak zvyšovat konkurenceschopnost. Hlavním smyslem štíhlé výroby je vytváření hodnoty pro zákazníka prostřednictvím optimalizace výrobních či nevýrobních procesů a lepší organizace pracoviště díky eliminaci různých druhů plýtvání, které zvyšují náklady, ale nepřidávají žádnou hodnotu. Aby byla štíhlá výroba účinná, není důležitá pouze implementace vhodných metod, ale především vytvoření a udržování atmosféry neustálého zlepšování mezi pracovníky uvnitř organizace. Tato diplomová práce se věnuje uplatnění štíhlé výroby ve vybraném podniku.V teoretické části je popsána základní problematika štíhlé výroby. V úvodu praktické části je charakterizován vybraný podnik, jeho historie a hlavní výrobní program. Praktická část pokračuje posouzením zavedených metod štíhlé výroby a analýzou vybraného výrobního střediska, kde probíhá osazování desek plošných spojů, se zaměřením na stávající výrobní layout. Závěrem této práce je návrh nového výrobního layoutu zvoleného výrobního střediska s přihlédnutím k materiálovému toku a další doporučení vztahující se k implementaci štíhlé výroby.
The Application of Lean Production in the Company
Keywords: štíhlá výroba; hodnota pro zákazníka; materiálový tok; průmysl 4.0; plýtvání; uspořádání pracoviště; neustálé zlepšování; metody štíhlé výroby; principy štíhlé výroby; lean production; customer value; material flow; industry 4.0; wasting; workplace organization; continuous improvement; lean production methods; lean principles; production layout