Neromští obyvatelé sociálně vyloučených "romských" lokalit - Havlíková, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce nesoucí název Neromští obyvatelé sociálně vyloučených ?romských? lokalit je rozdělena na dvě části: teoretickou a empirickou. V teoretické části se diplomová práce věnuje zejména vymezení pojmů sociální exkluze a sociálně exkludovaná lokalita. Zároveň popisuje fenomén kultury chudoby, underclassu, white trash a etnicity. Výzkumná část se zabývá popisem metodiky samotného výzkumu, interpretací a prezentací výsledků výzkumného šetření. Cílem diplomové práce je popsat percepci života v sociálně exkludované ?romské? lokalitě neromským obyvatelstvem. S ohledem na cíl diplomové práce byla zvolena strategie kvalitativního výzkumu. Kvalitativní šetření bylo provedeno metodou dotazování. Technikou dotazování byl polostrukturovaný rozhovor sestávající z otevřených otázek. Cílový soubor představuje dvanáct respondentů žijících ve třech vyloučených lokalitách na území města České Budějovice, kteří se na základě sebeidentifikace nepovažují za příslušníky romského etnika. Výsledkem práce je zjištění, co vede neromy k životu ve vyloučených lokalitách, zda se respondenti v místě bydliště cítí bezpečně a jak vnímají soužití s romským etnikem.
Non-Romani inhabitants of socially excluded ?Romani? localities
Keywords: etnicita; sociálně vyloučená lokalita; sociální vyloučení; underclass; white trash; ethnicity; socially excluded locality; social exclusion; underclass; white trash