Analýza užitkovosti ve vybraném chovu prasat - Kolín, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této bakalářské práce je vyhodnocení užitkovosti základního stáda v chovu ZVPP Doublovičky Zemědělské společnosti Kosova Hora, a.s. U základního stáda byla vyhodnocena věková struktura stáda a výsledky odchovu selat, které byly porovnány s chovnými cíli PIC. Základní stádo tvořilo 480-530 prasnic. Při hodnocení věkové struktury bylo stádo rozděleno na 4 skupiny zapuštěné prasničky, prasnice na 1. a 2. vrzích, 3. až 5. vrzích, 6. a dalších vrzích. Největší zastoupení (35,9 %) měly prasnice na 6. a dalších vrzích. Dále bylo hodnoceno vyřazování prasnic. Nejčastější příčinou pro vyřazení byl věk nebo poruchy pohybového ústrojí. Byly hodnoceny ukazatele plodnosti počet všech narozených, živě narozených a odstavených selat. Pro toto sledování bylo základní stádo rozděleno na reprodukční a produkční stádo. Při porovnání s cíli PIC, byly výsledky sledovaných prasnic o 0,8 1 sele menší. Plodnost byla sledována i podle pořadí vrhů. Nejvyšší počet živě narozených selat byl na čtvrtém vrhu. Ztráty z živě narozených selat do odstavu činily 11,2 %. Nejvíce prasniček bylo prvně zapuštěno ve věku 216-225 dnů. Ve sledovaném chovu se selata odstavují nejčastěji kolem 20. dne. Intenzita plodnosti za rok 2014 činila 2,44 vrhu na prasnici za rok, přičemž chovné cíle PIC jsou 2,4 vrhu na prasnici za rok.
Analysis of performance in selected pig breeding
Keywords: prasnice; reprodukce; plodnost; sow; reproduction; fertility