Sociální rehabilitace pro osoby v krizi na úrovni samosprávného celku České Budějovice - Zahrádková, Renata (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá službou sociální rehabilitace pro osoby v krizi v regionu České Budějovice. Je složena ze dvou částí, teoretické a praktické. V teoretické části se zabývám charakteristikou sociálních služeb, popisuji službu sociální rehabilitace, komunitní plánování sociálních služeb, financování sociálních služeb. Dále se zabývám charakteristikou osob v krizi, jejich životními situacemi a problematikou sociální exkluze. Hlavním cílem práce bylo provedení monitoringu a následné prognózy vývoje služeb sociální rehabilitace pro osoby v krizi, dále provedení depistáže služeb sociální rehabilitace pro osoby v krizi a analýzy potřeb potencionálních uživatel služeb sociální rehabilitace pro osoby v krizi v regionu České Budějovice. Z výsledků, které jsem zpracovala, se domnívám, že služby sociální rehabilitace pro osoby v krizi jsou vhodnou a potřebnou součástí sítě sociálních služeb na území Českých Budějovic. Většina aktivních uživatelů těchto služeb potvrdila, že naplnění jejich potřeb a zlepšení jejich sociální situace se daří, zároveň většina potencionálních uživatelů služeb sociální rehabilitace oznámila, že by v nejbližší době chtěla využít služeb sociální rehabilitace pro osoby v krizi. Na základě získaných poznatků se domnívám, že by práce mohla být použita ke zlepšení situace a zmapování dalšího vývoje potřebnosti služeb sociální rehabilitace pro osoby v krizi v regionu České Budějovice.
Social Rehabilitation Services for Persons in Crisis of Level Federated Entity of České Budějovice
Keywords: komunitní plánování sociálních služeb; krize; osoby v krizi; sociální rehabilitace; sociální služby; process of social services community planning; crisis; persons in crisis; social rehabilitation; social services