Vliv gymnastického cvičení na držení těla u dívek mladšího školního věku - Šmolíková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce je zaměřena na sledování držení těla u dívek mladšího školního věku. Respondentky jsou rozděleny do dvou skupin. Děvčata aktivně se věnující sportovní gymnastice a děvčata vykonávající jiný či žádný sport. Rozdílnost těchto dvou skupin je zjišťována pomocí dotazníků. V teoretické části jsou veškeré informace a spojitosti důležité k danému tématu týkající se gymnastického cvičení, respektive sportovní gymnastiky. Jako jsou fyziologické aspekty zátěže u dívek mladšího školního věku, funkce hybného systému a také oblast kineziologie, jako je svalová dysbalance, svalová rovnováha a vzpřímená poloha těla. Vzhledem k danému tématu je v této diplomové práci i zmíňka o ontogenetickém vývoji dívek a také oblast výchovy ke zdraví, zejména životního stylu. Dále se snaží tato práce objasnit klíčová slova celého výzkumného šetření. V praktické části jsou vyhodnoceny již zmíněné dotazníky, dále diskuse a celkové výsledky výzkumného šetření. Kde, byl zjištěn pozitivní vliv gymnastického cvičení na držení těla u dívek mladšího školního věku.
The influence of gymnastic exercises to correct posture for girls of primary school age.
Keywords: Sportovní gymnastika; mladší školní věk; ontogeneze; kineziologie; hybný systém; sport´s gymnastic; younger school age; ontogeny; kinesiology; momentum system